REGIONY | Obce | MÍSTNÍ STRÁNKY | Firmy | Restaurace | Ubytování |
Správná káva by se ve French pressu měla louhovat jen 3–4 minuty a po stlačení pístu by se měla ihned rozlít do hrnečků, aby se do nápoje neuvolňovaly další nežádoucí látky. Možná to není tak bleskurychlé jako zalít si klasického českého Turka, ale na druhou stranu můžete dát sbohem lógru v zubech.
Správně by se čerstvě namletá káva měla zalévat vodou o teplotě asi 94 °C. Jak ji ale odhadnout jen tak od oka? Pokud nemáte na konvici teploměr, stačí prostě po skončení varu aspoň minutu počkat. Jakákoliv káva přelitá vroucí vodou může totiž nepříjemně zhořknout.
Kávoví fajnšmekři mohou sice namítat, že způsobů, jak si vychutnat vaši oblíbenou kofeinovou vzpruhu, je mnohem víc, ale French press i tak disponuje řadou nepopiratelných výhod. Síto pístu nezachycuje žádné kávové oleje, jako se to děje v případě kávy připravené metodou filtru, a při správně zvolené teplotě vody nemůže dojít ani ke spaření a zhořknutí kávy, jako se to stává u moka konviček. Pokud si chcete perfektní šálek kávy opravdu pojistit, doporučujeme podívat se, co k přípravě kávy ve French pressu píše Tchiboblog.
Pro kolik lidí kávu běžně připravujete? Podle toho zvolíte základní objem konvičky. Pokud jste dva, vystačíte si bez problémů s 300ml, což odpovídá kapacitě zhruba tří menších hrnečků. Pokud holdujete kávě ve velkém nebo často hostíte kávomilné návštěvy, sáhněte raději po 800ml modelu.
Vydá se s vámi na cesty? V tom případě si vyberte raději konvičku z nerezu. Sklo, byť tvrzené, má přece jen podstatně nižší životnost.
Jak dlouho byste ji chtěli používat? Nikdo z nás si nepřeje French press za rok vyhodit, například ale takové sítko může při častém používání potřebovat výměnu. A v případě levné konvičky ze supermarketu to znamená pořizovat rovnou novou.
Na začátku se nebojte si konvičku (nebo nádobku) trochu předehřát, třeba pomocí teplé vody. Nasypte dovnitř kávu (ideálně jeden druh) umletou zhruba na konzistenci cukru krystal. Zalijte ji téměř vařící vodou (výše zmíněných 94 °C), dobře promíchejte a přiklopte konvičku víčkem s pístem, aby neunikalo teplo. Dejte nápoji 3–4 minuty, následně pomalu stlačte píst se sítkem až dolů a rovnou rozlejte všechnu připravenou kávu do hrnečků. Rozhodně nenechávejte nápoj dále louhovat – výsledek by vám jednak moc nechutnal a jednak se přílišným louhováním mohou do kávy začít uvolňovat nežádoucí látky.
Italové presso snídají, svačí i obědvají a při moka konvičce skládají ty nejdůležitější životní přísahy. Málokdo však ví, že firma Bialetti, podle které se moka konvičkám dnes přezdívá také bialetky, je v současnosti jedním z největší výrobců French pressů na světě. Pokroku a skvělé kávě se zkrátka nedá ubránit.
Inzerce firmy Tchibo
Vaše komentáře |